over vishandel de spijker

Vishandel De Spijker is een luxe viswinkel-traiteur voor iedereen die houdt van vers uit zee. Je kunt er terecht voor de lekkere trek, om inspiratie op te doen voor het avondeten of om een visschotel uit te zoeken voor een verjaardag of feestje. 

Proef ook onze specialiteiten uit eigen keuken, dat is elke keer weer een verrassing! Pak zeker een harinkje mee. De haring van De Spijker is beroemd om zijn versheid en malse ‘bite’. Het geheim is volgens de gebroeders Jonk een combinatie van kennis en geduld: het selecteren van de juiste partij direct na de vangst, het lange rijpingsproces en tijd nemen voor het ontdooien. Dat is een zorgvuldig proces waar jarenlange ervaring en vakkennis bij komt kijken.

Hoe het begon
De gebroeders Jonk (bijgenaamd Spijker) zijn al drie generaties doorgewinterd visspecialist. Het begon bij grootvader Dirk Jonk, die in de naoorlogse jaren elke dag met zijn botter uit vissen ging. Zoon Klaas, één van zijn 9 kinderen, moest al op jonge leeftijd meehelpen. Ze brachten hun vangsten naar de visafslag op de Volendammer dijk, waar het werd verhandeld onder de dorpsbevolking. Klaas had ondernemingsgeest. In 1975 trok hij eropuit en nam een viswinkel over in Amsterdam-Geuzenveld en later in Beek (Limburg). Zijn zonen Nico en Erik leerden het vak in de praktijk en traden in zijn voetsporen. Nico begon in 1985 in Sliedrecht en later in Almere, terwijl zijn broer Erik een viskar betrok in Oldenzaal. Samen hadden ze ook nog een standplaats in Spierdijk, Vijfhuizen, Hoofddorp en natuurlijk Volendam. Na jaren van hard werken hebben de gebroeders Jonk besloten zich te concentreren op de viswinkel in Volendam. In deze winkel komt het talent en vele gouden jaren aan ervaring van de gebroeders Jonk samen tot een hoogtepunt. Je moet de vis van De Spijker geproefd hebben om te weten waar ze de mosterd halen.